Berkenhouten multiplex boekomslag laser gesneden

lasercutting in plywood Birch plywood book cover with lasercutting Berkenhouten multiplex boekomslag gelasered

Deelnemer aan De Best Verzorgde Boeken 2014

Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag vroeg Florus Wijsenbeek mij om een boek te ontwerpen. Hierin staan alle artikelen die hij voor Hollands Maandblad heeft geschreven en gepubliceerd in de afgelopen 15 jaar verzameld. Hij beschrijft zijn ervaringen als Europarlementariër voor de Liberale Fractie van het Europees Parlement op bijzondere en humoristische wijze. De titel is Kuifje in Europa.

Een buitengewoon project waarin ik de groots mogelijke creatieve vrijheid van hem kreeg. De samenwerking heeft geresulteerd in een boek met een 3 mm dikke berkenhouten multiplex omslag waarin de rug zodanig is gelasered dat deze flexibel open en dicht geslagen kan worden..

Het proces van lasersnijden was een enorme uitdaging. Het houten omslag moest zodanig bewerkt worden dat het buigzaam zou worden in de rug. Wij hebben een combinatie gemaakt van laser snijden met laser graveren zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het omslag. De hoeken van het boek zijn allen afgerond. De ogen van Florus op de foto van de eerste pagina van het binnenwerk zijn precies zichtbaar door de titel van het boek. Het omslag is 2 cm groter dan het boekblok. Zwitsers gebonden, zodat het boek heel gemakkelijk openvalt en ook goed vlak blijft liggen.

Teneinde het berkenhouten multiplex goed te kunnen buigen hebben wij een zeer gedetailleerde tekening van incisies in de rug gemaakt door middel van lasersnijden. Het berkenhout heeft smalle langwerpige inkepingen van minder dan één mm breed. Na vele malen testen met verschillende materialen is het uitstekend gelukt om het multiplex houten omslag goed te kunnen buigen zonder dat het breekt.

Voor deze gelegenheid is een speciaal logo is ontworpen.

Afmeting
• boek blok 17 x 24 cm
• omslag plano 19 x 42 cm

Materiaal
• omslag: 3 mm berkenhouten multiplex met 2 cm overlap
• papier: multidesign natural 130 grs

Techniek
• Zwitserse binding met 4 kleuren garen
• laser gesneden berkenhouten multiplex van een fijn patroon in de rug om omslag te kunnen buigen
• laser graveren aan beide zijden van het omslag
• druk: offset vier kleuren zwart
• typografie: typeface TheSans + TheSerif

special books
special books
special books
special books with whom

Credits

Client

Florus Wijsenbeek

Subject

Book

Tasks

Concept, design & typography

Copies

250

Printed

Lenoirschuring

Binded

Handboekbinderij Geertsen

Meer Speciale Boeken

error: Content is protected !!